background

Sjeng 2017 voor Raymond de Laruelle

Geplaatst op: 16-10-2017
De Kerkraadse muzikant Raymond de Laruelle is dit jaar genomineerd voor ‘De Sjeng’.
De artiestencommissie van de Sjeng Kraft Kompenei wil met deze nominatie de grote muzikale verdiensten van deze Kerkraadse accordeonist onderstrepen.

De Sjeng is een hommage aan de naamgever van de Sjeng Kraft Kompenei, accordeonist, componist en arrangeur Sjeng Kraft. De Sjeng wordt de laatste jaren toegekend aan een beeldbepalende accordeonist uit Limburg. De Sjeng kan dan ook gezien worden als een oeuvreprijs. De prijs wordt sinds 2000 uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag en een beeldje van kunstenaar Ton Wouters. De Sjeng wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht.

Maandagavond verraste Beppie Kraft, dochter van Sjeng Kraft, de gelukkige tijdens de live-radio-uitzending van Plat-eweg op de Oktoberfeesten in Sittard. Tijdens de11devande11de wordt het beeldje uitgereikt en zal Raymond de Laruelle tijdens een liveoptreden onder meer het Sjeng Kraft nummer ‘Iech bin zoe verleef’ ten gehore brengen.

< terug naar het overzicht

Raymond de Laruelle is sinds zijn 4e levensjaar actief in de muziek. Hij staat vanaf zijn 15e op het podium. Hij produceert, arrangeert, componeert maar is vooral live muzikant. Met zijn accordeon en veel andere toetsinstrumenten was hij actief in talloze Limburgse bands. Zo speelde hij onder andere bij de Crombacher Muzikanten, in The Dream, de band van René Shuman, bij Flegel, de Palemiger Spatzen en in de Intensband van Jack Vinders. Tegenwoordig is hij actief bij feestband Tonca, in het volkstümliche trio Ohne Gewähr en speelt en zingt hij in het Kerkraadse combo Koalejitze.

Muziekkenners en – liefhebbers roemen zijn spel, maar ook zijn improvisatietalent en zijn vermogen een live-publiek te bespelen.

De Sjeng erelijst
De Sjeng, was in eerste instantie bedoeld als aanmoedigingsprijs voor jonge muzikale talenten. Afwisselend uitgereikt aan muzikanten uit de populaire en de klassieke hoek. Vanaf 2007 werd besloten vooral te focussen op accordeonisten. Naast jonge, aanstormende accordeonisten komen de laatste jaren vooral accordeonisten aan bod die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in Limburg en daarbuiten.

2000 Herman van de Kogelenberg, fluitist
2001 Maud Wilms, singer/songwriter
2002 Treble, singer/songwriter trio
2003 Bart Claessens, trombonist
2004 Dominique Paats, accordeonist
2005 INFA, popband
2006 Lisanne Soeterbroek, violiste
2007 Dwayne Verheyden
2008 Loui Herinx
2009 Peer Heiligers
2010 Joep Servais
2011 Tren van Enckevort
2012 Kevin van den Eijnden
2013 Kyle Schielen
2014 Geert Hermkes
2015 Ludy van Dijk
2016 John Thoma
2017 Raymond de Laruelle


Hoofdsponsoren