background

Bart Storcken wint De Sjeng 2018

Geplaatst op: 16-10-2018
Bart Storcken is de winnaar van de Sjeng 2018. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in het L1 Radio-programma Plat-eweg.

Sjeng Kraft Kompenei-voorzitter Nicole van Wordragen verraste Storcken samen met Beppie, de dochter van Sjeng Kraft.

De Sjeng wordt jaarlijks toegekend aan een beeldbepalend muzikant uit Limburg. Dat kan een accordeonist zijn, maar dit jaar heeft de commissie breder gekeken. Hoewel Storcken zeer bedreven is als accordeonist en pianist heeft hij muzikaal gezien zoveel meer in huis.

Bart Storcken (Geleen 1980) heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot een van de beeldbepalende muzikanten in de Limburgse muziekscene. Hij is actief op veel gebieden, niet alleen als zanger, accordeonist en pianist, maar ook als tekstschrijver en componist.

Storcken is en was actief in bands en projecten als Grupo Go, The Allstar RBR Bigband Sensation, Ummer d’r Neaver, Medammecourorkest, L1-Tieëkezinge, The Lexor Jazz Orchestra, Herriemenie Miserabel en Herberg de Troost.

Zijn stijl wordt door de jury als een als een tikkie overrompelend maar vooral communicatief en open naar zijn publiek te omschreven. Hij is een entertainer die zijn gehoor naar zich toe weet te trekken en te boeien met zijn muzikale improvisatievermogen. In een split-second schakelt hij tussen de meest uiteenlopende liedjes en improviseert hij erop los.

Bart Storcken is in het dagelijks leven manager marketing en communicatie bij de Heerlense cultuurinstelling SCHUNCK*. Met zijn Loes en kinderen Miel en Moos geniet hij van het Heerlense leven en doet hij honderd-en-één ding tegelijkertijd. Het woord ‘stilzitten’ komt niet voor in zijn vocabulaire. ‘Nee zeggen’ ook niet trouwens.

De Sjeng, een beeldje van de hand van kunstenaar Ton Wouters wordt uitgereikt tijdens De11devande11de op het Vrijthof in Maastricht. Traditioneel brengt de winnaar daar ook één of twee liedjes ten gehore. Voorwaarde van de organiserende stichting is wel dat daar een akoestische uitvoering van de Sjeng-evergreen ‘Iech bin zoe verleef’ tussen zit. Sinds jaar en dag een sjevraoje-moment tijdens de opening van de Limburgse vastelaovend in Mestreech.

< terug naar het overzicht

De Sjeng erelijst

2000: Herman van de Kogelenberg
2001: Maud Wilms
2002: Treble
2003: Bart Claessens
2004: Dominique Paats
2005: INFA
2006: Lisanne Soeterbroek
2007: Dwayne Verheyden
2008: Loui Herinx
2009: Peer Heiligers
2010: Joep Servais
2011: Tren van Enckevort
2012: Kevin van den Eijnden
2013: Kyle Schielen
2014: Geert Hermkes
2015: Ludy van Dijk
2016: John Thoma
2017: Raymond De Laruelle
Laureaat 2018: Bart Storcken

Meer informatie over de historie van De Sjeng: http://www.sjengkraftkompenei.nl/overige-activiteiten/de-sjeng


Hoofdsponsoren